8 kunstenaars na 9 jaar ateliergesprekken

Groepstentoonstelling van 4 december t/m 19 december 2021

8 KUNSTENAARS EXPOSEREN MET ELKAAR NA 9 JAAR ATELIER­GE­SPREK­KEN BIJ ELKAAR

Intensieve ateliergesprekken met elkaar voeren over elkaars en eigen kunst is voor kunstenaars niet zo vanzelf­sprekend. Kunsthistoricus Michael van Hoogenhuyze bedacht met ARS een methode hiervoor en schreef er een boekje over: ‘Kunstwerken op zoek naar woorden”.

De kunstenaars, die aan deze gesprekken deel hebben genomen, leerden veel over kijken naar kunst, en over de afspraken die nodig zijn om de vertrouwde en open sfeer te krijgen, die voor deze atelier­ge­sprek­ken noodzakelijk zijn. Alleen op die manier kunnen de kunstwerken optimale aandacht krijgen.

Aan de ateliergesprekken namen deel: Christiaan van Tol, Eliza Kopec, Joke Elzinga, Loukie Hoos, Marlies van Boekel, Marijk Gerritsma, Renée Geurts, Rob Steenhorst.

De 8 deelnemende kunstenaars, allen leden van ARS, kiezen zeer verschillende uitgangspunten voor hun eigen werk; Loukie Hoos schrijft: “Mijn werk gaat over kijken, kijken naar kunst, naar elkaar of naar de wereld. Soms kijkt de wereld terug.” En Christiaan van Tol: “Als mijn schilderijen één thema hebben, dan is dat ‘spelen’.” Marijk Gerritsma vindt haar onderwerpen wanneer zij s’ochtends vroeg door een ‘leeg landschap’ loopt en Marlies van Boekel werkt op dit moment aan een project ‘Poëzie van het stadslandschap’. Joke Elzinga vindt haar inspiratie in ‘water’.

Ook de technieken en werkwijzen van de 8 kunstenaars lopen sterk uiteen. Zo zijn er op de expositie heel diverse werken te zien: een grote collage met behang- en kledingmotieven van Renée Geurts, olieverfschilderijen van Rob Steenhorst, en driedimensionale grafische werken van Eliza Kopec.

Opening: op zondag 12 december, 16.00 uur, opent kunsthistoricus Michael van Hoogenhuyze de tentoonstelling met de presentatie van zijn boekje ‘Kunstwerken op zoek naar woorden’. Dit boekje is bij ARS te koop voor € 5,00

Voorbij

8 kunstenaars na 9 jaar ateliergesprekken

van zaterdag 4 december t/m zondag 19 december 2021

vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur

Ars Aemula Naturae, Pieterskerkgracht 9a, Leiden

Deelnemende kunstenaars zijn: Christiaan van Tol, Eliza Kopec, Joke Elzinga, Loukie Hoos, Marlies van Boekel, Marijk Gerritsma, Renée Geurts, Rob Steenhorst.