Aad Kouwenhoven: Aquarel

Docent - Aad Kouwenhoven

Jouw les in 5 woorden
Leerzaam, lastig, goede sfeer, pittig, enthousiast.

Moet je jong beginnen wanneer je creatief talent wilt ontwikkelen?
Nee niet nodig. Je kunt op je 80e nog het kind in jezelf ontdekken, en sommige cursisten doen dat ook.

Moet je over talent of ervaring beschikken om aan jouw cursus mee te kunnen doen?
Nee hoor, ik maak ze ervaren.

Hoe verloopt een les?
We beginnen met een korte introductie over kleur/techniek. We kijken naar het onderwerp. De klas is qua ervaring gemengd. In het lokaal staat een tafel waar ik zelf laat zien hoe een techniek werkt. De cursist kan meekijken en daarna zelf aan de slag gaan. Ik loop rond en stuur bij. Het is een kleine klas met veel aandacht voor de cursisten.

Welke technieken behandel jij in je les?
Aquarelleren. Een lastig spel tussen water, kleurstof en beheersing van gereedschap. Het moet in één keer goed. Er ontstaan verrassende wendingen en de uitdaging is om dit om te buigen naar iets waardevols. Tekenen is de basis. We doen geen ingewikkelde tekenconstructies. Een stilleven of foto gebruiken we als voorbeeld. Eigen inbreng hierin of individueel werken moedig ik aan.

Hoe motiveer je je cursisten (wanneer even de inspiratie ontbreekt)?
Ik probeer mijn enthousiasme over te brengen op cursisten. Ik zie het in de les groeien!

Leer je ook van je cursisten?
Altijd. Ze kijken anders naar de wereld dan ik. Ik pak daar veel van op en dat is ook een van de redenen dat ik zo graag les geef. Al die verschillende werkwijzen en interpretaties; ik geniet ervan.

Komen deelnemers aan je cursus terug voor een volgend seizoen?
Jazeker, mijn cursus zit al snel vol.

Wat is je achtergrond?
Van jongs afgaan ben ik altijd een tekenaar geweest. Ik heb een technisch/organisatorische opleiding gevolgd en was werkzaam bij een groot ingenieursbureau, ik werkte daar veel voor de culturele sector, musea, theaters, poppodia. Een reden om mij meer te verdiepen in de kunst en cultuur, ik ben op 50-jarige leeftijd begonnen met een studie Kunst en Cultuurwetenschappen en 5 jaar later afgestudeerd. Daarna ben ik weer gaan tekenen en vooral schilderen, eerst in acryl, maar al snel ontdekte ik de aquarel, om mij daar verder in te bekwamen heb ik veel cursussen en workshops gevolgd, o.a. bij Jan Velthuis, Riny Bus, Gerda Mertens en Kees van Aalst. Ik vind het overdragen van de weerbarstige techniek een uitdaging. Naast het docentschap bij Ars, geef ik ook les aan cursisten in Nieuwkoop en heb aldaar een atelier. Ook exposeer ik met enige regelmaat.

Welk compliment krijg je wel eens van je cursisten?
Dat men terug wil komen zegt genoeg.

Website Aad Kouwenhoven

Aad Kouwenhoven