Algemene cursusinformatie

Seizoen 2023/2024

Het beoefenen van een creatieve hobby helpt om de actualiteit op afstand te houden. Bijvoorbeeld door ter inspiratie de focus te bepalen op concrete onderwerpen in de eigen omgeving of ruimte te geven aan de eigen fantasie. De actualiteit kan ook juist worden geabsorbeerd en vorm en betekenis worden gegeven met een eigen artistieke interpretatie. Welke functie het tekenen, schilderen, boetseren of het werken met druktechnieken voor u ook heeft; oefening baart kunst. Idealiter in een stimulerende omgeving en onder deskundige begeleiding. De cursussen, die door de academie van de kunstenaars­vereniging Ars Aemula Naturae (ARS) worden aangeboden, bieden volop gelegenheid om creatieve ambities te volgen en in resultaten om te zetten. Aan zowel absolute beginners als gevorderde amateurs. En aan degenen die gewoon eens een andere richting willen proberen en zich daardoor opnieuw willen laten uitdagen.

Naast het goede nieuws dat na een periode van onderbrekingen door overheidsmaatregelen om de covid epidemie te beteugelen, de Academie weer vol op stoom is, is er helaas ook minder leuk nieuws. ARS ziet zich genoodzaakt de prijzen voor de cursussen met gemiddeld 12% te verhogen ten opzichte van het vorige cursusseizoen. Die noodzaak komt voort uit een aantal oorzaken. De aan ARS toegekende subsidies zijn verminderd of weggevallen, de kosten van het onderhoud van de binnenkant van het gebouw worden niet langer door de Gemeente Leiden gedragen en komen daarmee voortaan voor rekening van ARS en tenslotte wordt ARS – net als ieder ander – geconfronteerd met sterk gestegen energiekosten. Door deze oorzaken is het, ondanks inspanningen om de gevolgen van de kostenstijgingen voor cursisten zoveel mogelijk te beperken, niet langer mogelijk de cursusprijzen op hetzelfde lage niveau te houden als waaraan we gewend waren zijn.

Nieuw is, dat alle cursussen die voorheen uitsluitend voor het hele seizoen van 30 lessen werden aangeboden, nu ook ofwel alleen voor 15 lessen tot en met december, ofwel alleen voor 15 lessen vanaf januari kunnen worden gevolgd. Uiteraard is het daarnaast nog steeds mogelijk om direct voor alle 30 lessen vanaf september tot en met april of begin mei in te schrijven. Zodoende wordt het makkelijker om eens een nieuwe cursus te proberen of tussentijds van cursus te veranderen, maar blijft de situatie voor degenen die al direct van plan zijn het hele cursus seizoen vol te maken hetzelfde.

De cursussen die door ARS in de verschillende kunstdisciplines worden aangeboden en in deze gids aan u worden voorgesteld worden stuk voor stuk door enthousiaste en ervaren professionele docenten verzorgd.

U wordt van harte uitgenodigd om uit het uitgebreide aanbod een keuze te maken. Alle cursussen zijn ook online te bekijken op de website: www.arsaemula.nl. Daar kunt u zich ook direct voor de cursus van uw keuze inschrijven.

Het bestuur van ARS wenst u een prettig seizoen vol kunst toe.

Algemeen

 • Alle cursusprijzen zijn inclusief 21% btw.
 • In principe is een cursusprijs exclusief materialen en modellen. Is de cursusprijs wel inclusief model en/of gebruik van materialen, dan staat dit vermeld bij de desbetreffende cursus.
 • Inschrijven en betalen verloopt via onze website.
 • Tenzij anders vermeld zijn cursussen geschikt voor alle leeftijden en voor zowel beginners als gevorderden.
 • ARS verkoopt via de koffiebar een beperkt aantal soorten papier, klei en wat basismaterialen.
 • Opmerkingen en vragen kunt u mailen via cursussen@arsaemula.nl

Openingstijden

 • tijdens tentoonstellingen
  vrijdag – zaterdag – zondag 13:00 – 17:00
 • tijdens het cursusseizoen [uitgezonderd schoolvakanties]
  maandag 19:30 – 22:00
  dinsdag 09:30 – 12:00 | 19:30 – 22:00
  donderdag 09:30 – 12:00 | 13:00 – 18:00 | 19:30 – 22:00
  zaterdag 10:00 – 12:30

Vakanties

(bron: richtlijnen overheid regio midden)

Leidens ontzet2-3 okt 2023
herfstvakantie14 t/m 22 okt 2023
sinterklaasavond5 december na 17.00
kerstvakantie23 dec 2023 t/m 7 jan 2024
voorjaarsvakantie17 t/m 25 feb 2024
2e paasdag8 april 2024
meivakantie27 april t/m 5 mei 2024