Algemene cursusinformatie

Seizoen 2024/2025

Het beoefenen van een creatieve hobby helpt om de actualiteit op afstand te houden. Bijvoorbeeld door ter inspiratie de focus te bepalen op concrete onderwerpen in de eigen omgeving of ruimte te geven aan de eigen fantasie. De actualiteit kan ook juist worden geabsorbeerd en vorm en betekenis worden gegeven met een eigen artistieke interpretatie. Welke functie het tekenen, schilderen, boetseren of het werken met druktechnieken voor u ook heeft; oefening baart kunst. Idealiter in een stimulerende omgeving en onder deskundige begeleiding. De cursussen, die door de academie van de kunstenaars­vereniging Ars Aemula Naturae (ARS) worden aangeboden, bieden volop gelegenheid om creatieve ambities te volgen en in resultaten om te zetten. Aan zowel absolute beginners als gevorderde amateurs. En aan degenen die gewoon eens een andere richting willen proberen en zich daardoor opnieuw willen laten uitdagen.

Nieuw is dat cursisten de mogelijkheid wordt geboden om gebruik te maken van open ateliers. Informatie daarover vindt u op deze website.

ARS deelt op basis van goede ervaringen met deze systematiek ook het cursusseizoen 2024-2025 op in twee helften. U kunt voor de cursus van uw keuze inschrijven voor ofwel het najaar van 2024 óf voor het voorjaar van 2025 of zo u wilt direct voor allebei tegelijk. De tweedeling maakt het u ook gemakkelijk om tussentijds van cursus te wisselen.

Tot onze spijt hebben wij vanwege de voortdurende stijging van de kosten waar ARS tegenaan loopt voor komend seizoen opnieuw moeten besluiten om de cursustarieven te verhogen. Kostenstijgingen die, na uitputting van alle andere mogelijkheden ter compensatie, noodzakelijkerwijs moeten worden doorberekend in de cursusprijzen. Alleen daardoor kunnen wij de continuïteit en waar mogelijk vernieuwing en verruiming van de cursussen waarborgen. Wij hopen dat de gestegen tarieven, hoe vervelend ook, kunnen rekenen op uw begrip en u niet zullen weerhouden van het (opnieuw) intekenen op de cursus van uw keuze. Onder voorwaarden kan de Gemeente Leiden een tegemoetkoming in de kosten toekennen. De Gemeente kan u hierover informeren.

De academie en het bestuur van ARS wensen u een goed cursusseizoen toe!

Algemeen

 • Alle cursusprijzen zijn inclusief 21% btw.
 • In principe is een cursusprijs exclusief materialen en modellen. Is de cursusprijs wel inclusief model en/of gebruik van materialen, dan staat dit vermeld bij de desbetreffende cursus.
 • Inschrijven en betalen verloopt via onze website. Als dat om een of andere reden voor u niet mogelijk is, kunt u de administratie verzoeken u bij de inschrijving te helpen.
 • Onze cursussen zijn in het algemeen geschikt voor alle leeftijden en voor zowel beginners als gevorderden. Voor deelname aan cursussen waarin naar naaktmodel wordt getekend of geschilderd geldt een minimumleeftijd van 16 jaar.
 • Bij inschrijving voor een cursus verklaart u zich akkoord met de Algemene Voorwaarden.

Openingstijden

 • tijdens tentoonstellingen
  vrijdag – zaterdag – zondag 13:00 – 17:00
 • tijdens het cursusseizoen [uitgezonderd schoolvakanties]
  maandag 19:30 – 22:00
  dinsdag 09:30 – 12:00 | 19:30 – 22:00
  donderdag 09:30 – 12:00 | 13:00 – 18:00 | 19:30 – 22:00
  zaterdag 10:00 – 12:30

Vakanties

(bron: richtlijnen overheid regio midden)

Leidens ontzet2-3 okt 2024
herfstvakantie26 okt t/m 3 nov 2024
kerstvakantie21 dec 2024 t/m 5 jan 2025
voorjaarsvakantie22 feb t/m 2 mrt 2025
2e paasdag21 april 2025
meivakantie26 april t/m 4 mei 2025