ARS Video 2021

Van 13 t/m 28 februari 2021 een bijzondere expositie over videokunst.

Wegens Corona is deze tentoonstelling nu digitaal te bewonderen.

Voor de tentoonstelling nodigde Ars Leidse kunstenaars uit die het experiment op beeldend en technisch gebied niet schuwen. De filmcamera, als registratiemogelijkheid, behoort al heel lang tot het gereedschap van beeldende kunstenaars. Maar speciale beeldbewerking en animatietechnieken, zoals stop-motion, bieden kunstenaars weer heel andere mogelijkheden. Er zijn 6 zeer diverse videowerken te bewonderen. Bovendien zijn naast de getoonde videowerken een aantal voorwerpen te zien zijn, die onlosmakelijk verbonden zijn met het videowerk.

Elsbeth Bauer (KABK):

“Und meine Seele spannte weit ihre Flügel aus”, (“Luft” uit de cyclus “4 Elemente”)

De natuur speelt een centrale rol in mijn werk. Ik word geïnspireerd door de cyclus van het leven – geboorte, leven en dood – en door de vier elementen. Door de toename van vervuiling, industriële landbouw, ontbossing en de wereldwijde urbanisatie verdwijnen veel natuurlijke gebieden, sterven dieren en planten uit. Mijn kunst over de natuur ontstaat uit een gevoel van nostalgie over wat al verloren is gegaan, gekoppeld aan een zekere mate van melancholie over een dreigende toekomst. Daarbij gaat het mij echter niet om het zichtbare af te beelden maar juist om het onzichtbare te visualiseren. Graag wil ik dat mijn werk vragen oproept en aanzet tot reflectie.

Judith Bloedjes:

“Accurate circular movements”

Judith Bloedjes (concept, choreography, composition and musical performance) werkte samen met Pim Rusch (camera, lighting and editing). Judith bloedjes’ objecten zijn trefzekere circulaire bewegingen, gestold in helderwit porselein. Het gezelschap Chronos Dans vertaalt die bewegingen in een choreografie met Bloedjes’ Haute Ceramics.

Barthel Brussee (schilderen, docent, graficus, illustrator, stripauteur en animator) en Herbert Mattie (kunsthistoricus/kunstenaar):

DADA-film “Vis”

Brussee maakte in 2017 een graphic novel “Dada in Leiden” (2017 gebaseerd op de dadaïstische veldtocht van Theo van Doesburg en anderen uit 1923) in nauwe samenwerking met Herbert Mattie. Zij werken nu weer samen voor de tentoonstelling ARS VIDEO 2021 en maakten de surrealistische DADA-film “Vis”. Deze film is een mengsel van stop motion, live-action, getekende animatie en een eerbetoon aan Theo van Doesburgs Vierkant in vierkant, filmhistorische citaten en andere onzin. De hoofdrol wordt gespeeld door Brussee’s eigen DADA-creatie: de DADA-vis, een getekende versie en stop-motionfiguur. Deze DADA-vis is ontstaan op basis van de drie meter lange kartonnen vis die eerder een rol speelde in de Dada voorstelling “So you think you can Dada”, Leidse Schouwburg 2017.

Iemke van Dijk (graficus, Academie Sint Joost in Breda):

“Adhesie”

Van Dijk maakt tekeningen, reliëfs en video’s in uiteenlopend materiaalgebruik zoals grafiet, waterverf, porselein en still-video en fotografie. “Afgelopen lente zag ik de zon in een schotel met water schijnen. Deze had ik neergezet op de buitentafel als vogelbadje. Het spel van drijvende bloesemblaadjes -oppervlakte – spanning – licht – schaduw – beweging zetten aan tot contemplatie en het maken van deze video.“

Bij Noémie Kohl, Myra-Ida v d Veen, Juliette Geissler (studenten Willem de Kooning en KABK):

Film: “Lonely explorer”

“We want to tell simple stories through Animation and Sound with a touch of experimentation.” “This animation is about a child’s first time alone in a house. Once he has the house for himself, Rafael let his imagination keep him company and re explore his house.”

Inge Reisberman ( fotograaf, video/instalatie-kunstenaar, AKI – Artez, Enschede) en Michiel Keller (cameraman, editor, videovormgever ,journalist):

Film ‘Closing Time’

Een medewerker van De Meelfabriek loopt zijn laatste ronde in de oude gebouwen. Deze ooit zeer dynamische fabriek stond jaren leeg. Het is een eerbetoon aan het lege fabriekscomplex met zijn rauwe schoonheid. De oude Meelfabriek is in transitie naar een modern complex met gasloze appartementen, bedrijven, hotel en wellness centrum. Een huidige medewerker van De Meelfabriek kent het pand al jaren, en kreeg er daardoor ook een speciale band mee. Hij doet zijn ronde via de vele trappen in de gebouwen en neemt op zijn manier afscheid van de ruimtes. Een afscheid van een periode.

Voorbij

ARS Video 2021

van zaterdag 13 februari t/m zondag 28 februari 2021

vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur