Caroline Stroeks: sumi-e

Docent - Caroline Stroeks

Moet je over talent of ervaring beschikken om aan jouw les deel te nemen?
Ervaring kan een voordeel zijn, maar ook een obstakel. Tekenaars moeten in deze techniek hun drang tot tekenen bijvoorbeeld echt loslaten. Het mooie van gebrek aan ervaring is dat je ook vrij bent van bagage. Afleren is moeilijker dan aanleren.

Welke techniek behandel jij in jouw les?
Sumi-e / Japans penseelschilderen.

Hoe verloopt een les?
Iedereen werkt aan hetzelfde onderwerp. Dat wordt ingeleid en uitgelegd. Aan de hand van diverse voorbeelden kan iedereen vervolgens aan de slag. Desgevraagd doe ik op eigen papier technieken voor, ik zal nooit aan het werk van een cursist komen. Tussendoor en aan het einde van de les gaat iedereen bij elkaar kijken. Het is mooi om te zien hoe ieder zich op hetzelfde onderwerp op eigen wijze maakt.

Wat wil je anderen over kunst leren?
Dat het belangrijk is om plezier te hebben in wat je schept. Neem het niet te zwaar.

Leer jij van je cursisten?
Ieder heeft zo zijn/haar eigen handschrift. Daardoor kan ook ik verrast en geïnspireerd worden door de manier waarop een cursist te werk gaat.

Welk compliment krijg je wel eens van je cursisten?
Dat ik rust uitstraal en positieve feedback geef op het werk. Ik zie het potentieel en laat dat voelen.

Wat is jouw achtergrond?
Kunstgeschiedenis, diverse cursussen op creatief gebied. Mijn eerste ervaring met sumi-e kreeg ik door lessen van mijn Japanse docente Kumi Kuwamura. Van haar heb ik echt heel veel geleerd.

Hoe omschrijf je je eigen werken?
Ambachtelijk, minimalistisch, minder is meer. Het werk straalt rust uit, maar er gebeurt ook iets. Eenzelfde beeld roept bij verschillende mensen verschillende emoties of verhalen op.

Wat doet het creëren met jou?
Ik word blij van creëren, het geeft me rust en energie. Bezig zijn is genieten en dat zie je terug in het resultaat.

Website Caroline Stroeks

Caroline Stroeks