De verwondering voor en interesse in historische gebeurtenissen is voor fotograaf Daniëlle Celie een inspiratie voor het maken van beeldverhalen. De beelden die zij maakt zorgen voor een verstild moment.
Voor haar projecten reist zij af naar afgelegen gebieden, soms extreme, waar littekens zichtbaar zijn in het landschap als gevolg van menselijke activiteit.
Voor het project “Pyramid of Today, portrait of a vanishing town” is ze afgereisd naar het koude Spitsbergen en voor haar serie “Deserts of Namibia” naar de extreem warme woestijnen in Namibië.
Met deze series won zij onlangs zilver en brons bij de MIFA* 2022 en goud bij de IPA en de New York Photography Awards. Eerder won ze bij Leiden International Photo festival de publieksprijs.
*NB: MIFA heeft zich uitgesproken tegen de oorlog in de Oekraine.
Pyramid of Today
De serie “Pyramid of Today” gaat over een verlaten Russische mijnstad in Spitsbergen. Spitsbergen behoort bij Noorwegen, maar door een convenant is het voor andere landen ook mogelijk naar grondstoffen te zoeken.
Pyramiden was ooit een florerende mijnstad in het noordpoolgebied. Arbeiders kwamen werken op een contract van 4 jaar om in de kolenmijn te werken. Eenmaal gearriveerd moest ieder intekenen welke bijdrage zij gingen leveren aan de maatschappij, naar Russische filosofie. Mensen werkten samen en brachten ook samen hun vrije tijd door. Er was een mensa waar samen werd gegeten, een sporthal, een cultureel centrum en een school met kinderopvang. Hierdoor ontstond er een welvarende stad. De omstandigheden waren moeilijk: in de winter was de zee bevroren, waardoor bevoorrading van voedsel ingewikkeld was en de kolen niet konden worden afgevoerd. In het voorjaar waren er modderstromen en ook zijn er in dit gebied ijsberen actief. Deze omstandigheden in combinatie met de slechte kwaliteit van de kolen maakte het bedrijf niet rendabel en het bedrijf sloot in 1998 de deuren. Iedereen vertrok op de boot naar huis en de stad bleef achter alsof het in een haast was verlaten, bevroren in de tijd.
Enkele medewerkers bleven achter. Nog steeds wordt door de Russen gekeken of de mijn opnieuw geëxploreerd kan worden. Door de klimaatopwarming is de permafrost aan het smelten, waardoor het een strategische plek is voor de run op grondstoffen. Maar ook geopolitiek is deze plek interessant om te blijven. In 1942 kon vanuit deze plek goed de weersomstandigheden worden voorspeld die van invloed waren op de oorlogsstrategie.
Deserts of Namibia
“Deserts of Namibia” gaat over de schoonheid van de verwoestende woestijnen in Namibië,
Waar sporen die net zijn gemaakt, weggeveegd worden door de wind, waar nieuwe landschappen ontstaan, waar de natuur het overneemt en waar de woestijn overgaat in de oceaan.
Deze serie komt in september in Barcelona digitaal bij Revela’T festival in Barcelona.