Iemke van Dijk

Iemke van Dijk
Iemke van Dijk

Sinds 1994 werk ik regelmatig met papier en waterverf. Het werk is geïnspireerd op de natuur zonder dat ik me bezig hou met voorstellingen zoals landschappen. Mijn interesse in de natuur is met name fenomenologisch van aard; de werking van zwaartekracht, organische groeiprocessen, erosie, ritme.

Ik vind het fascinerend hoe het water vloeit op, in en soms ook onder het papier. Het water bepaalt waar de pigmenten terechtkomen. Het ritme van de herhaling speelt ook een rol in mijn werk. Vaak maak ik dezelfde vorm, bijvoorbeeld een cirkel, die echter doordat het papier net anders plooit of doordat het water het pigment ongelijkmatig verdeelt, elke keer unieke details opleveren. Zoals de bladeren aan een eikenboom eikenbladvormig zijn maar geen blad hetzelfde is.

Mijn hydrografische werken komen voort uit experiment en onderzoek. De werken lijken monochroom, maar als je goed kijkt, zie je zwemen van andere kleuren en wisselende kleurintensiteit in het werk, afhankelijk van hoe het materiaal zich gedraagt. Ik werk niet naar een vooraf vastgesteld beeld toe. Ik schep de condities voor het ontstaan van een werk. Ik bedenk een proces, waardoor het werk als het ware zichzelf maakt.

Vaak schep ik verschillende condities in één werk, bijvoorbeeld langs de randen, waardoor er een spanningsveld ontstaat, een beelddialoog tussen verschillende gedragingen in één werk. Soms wordt de voorkant van het werk de achterkant, zoals bijvoorbeeld met werken op rijstpapier.

De werken die op deze manier ontstaan, verrassen en verwonderen mij. Die verwondering hoop ik ook op te roepen bij degene die het werk bekijkt. Het zijn stille werken die uitnodigen om langer naar te kijken.”

Iemke van Dijk (*Wassenaar, 1969) woont en werkt in Leiden. Ze studeerde grafiek aan de academie St. Joost te Breda.

Iemke geeft les aan het Leids Academisch Kunstcentrum. Ze exposeert in binnen- en buitenland w.o, de Verenigde Staten, Duitsland, China en Australie. Recente exposities o.a. in EST art foundation, Leiden; de Vissershallen, IJmuiden (2023); Lisbon Art Weekend; ‘Future/Memory’ in Kanaus, Litouwen en ‘Art with Ukraine’, Erika Fuchs Haus, Schwarzenbach (2022).

Voor het gerenoveerde Museum De Lakenhal maakte zij 3 glas in lood ramen.

Samen met Guido Winkler ontwikkelt en organiseert Iemke van Dijk de ‘Leiden Art Hub’. Zij is creatief directeur van Stichting EST art foundation.

Iemke Van Dijk