Installatie van Stephine van Gennip

In de maand oktober is in dit atelier nog een deel van de installatie van Stephine van Gennip te zien. Zij heeft deze gemaakt voor de kunstroute.

“Ik trof in het lokaal 17 ezels, een podium met een luie stoel, 2 lage bordezels, een lamp, een map van een kunstenaar, lege potten op de wastafel, schragen en achter de deur nog het een en ander aan kleine ezels en borden. De sfeer van een opslagruimte”.

Op het podium heb ik de 1,5 m cirkel weer opgebouwd, eerder te zien bij de expositie Stof en Rafels bij galerie Cellini en de verkoopexpositie in het V&D gebouw. Een kunstwerk gemaakt in Coronatijd: Afgeknipte broekspijpen in een cirkel op elkaar gepakt. Een menigte die toen niet meer bestond.
Het podium is een 1,7 m cirkel, nieuwe broekspijpen staan tegen elkaar, gecomprimeerd. De coronaregels zijn opgeheven, de menigte bestaat weer.

Er staat een lamp bij het podium, daar wordt het werk mee uitgelicht en is te variëren, doe dat vooral. Als je het perspectief verandert door op je knieën op diverse plekken in de ruimte te kijken, verandert het beeld. Wat zie je als je op ooghoogte naar de broekspijpen kijkt?

De ezels heb ik geordend, en versleten handdoeken zijn over de borden gehangen. De verfsporen van de vele cursisten deels verborgen. Het schaarse daglicht in het atelier geeft schaduwen op de muren, de handdoeken krijgen een andere kleur. Laat het tl licht uit en gebruik de 3 spotten aan het plafond eventueel in de avond. Wat gebeurt er als je ervoor of ernaast staat, als je de tijd neemt?

Tegen de muur een ordening van ordners. Ik hou van materialen die een geschiedenis met zich meedragen. Materialen die straks of nu al niet meer gebruikt worden. Ordners verdwijnen op kantoren, jongeren zien ze nog bij hun ouders staan, en gebruiken ze zelf al niet meer.

De installatie wordt begin november afgebroken. Ezels en borden zijn tot die tijd ook nodig uit het atelier, het kunstwerk zal veranderen. Er zijn al 4 ezels bij gekomen. Waar ga je die neerzetten, is er aandacht bij het terugzetten voor het werk dat er staat, past het weer in de ordening die er is gemaakt? Is er zorg voor wat er staat in de ruimte?

Daar ben ik benieuwd naar. Ik nodig je uit om mee te doen aan het dynamische kunstwerk!

Stephine van Gennip