Kees van Grootveld: keramiek, boetseren

Docent - Kees van Grootveld

Jouw les in 5 woorden
Vrijheid (om te mogen proberen en experimenteren), concentratie, verwondering (over het ontstaan van een creatie), en voldoening (wanneer een opzet geslaagd is)

Moet je jong beginnen wanneer je creatief talent wilt ontwikkelen?
Dat hoeft niet. Je bent nooit te oud om te leren. Leren doe je tot je doodgaat.

Moet je over talent of ervaring beschikken om aan jouw cursus mee te kunnen doen?
Niet nodig! Gewoon doen!

Hoe verloopt een les?
Voor de vroege vogels zorg ik dat alle benodigde spullen klaarstaan voor de les aanvangt. Dan hebben we meer tijd voor het echte werk. Iedereen is met een individueel werk bezig. Ik gebruik ook bestaande kunstwerken ter inspiratie en inzicht wanneer ik denk dat een cursist dit bij een bepaald werk kan gebruiken. Wanneer een cursist een werk wil maken naar voorbeeld vraag ik om foto’s van meerdere kanten van het voorbeeld mee te brengen

Welke technieken behandel jij in je les?
Vrij boetseren. We kijken samen of een ontwerp uit te voeren is in chamotte. Uiteindelijk bakken we het af in de oven.

Hoe motiveer je je cursisten (wanneer even inzicht of inspiratie ontbreekt)?
Ik ga er nooit vanuit dat cursisten de techniek in één keer begrijpen. Leren boetseren vergt geduld. De cursisten krijgen begeleiding op maat. Wanneer het wenselijk is help ik mee in het werk zelf.

Leer je ook van je cursisten?
Ze geven me mee hoe ik beter les kan geven. Lesgeven moet je ook leren. Gaandeweg heb ik een vorm gevonden. Zo weet ik nu dat niet iedereen evenveel begeleidingstijd nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de fase waar een cursist in het werk zit.

Komen deelnemers aan je cursussen terug voor een volgend seizoen?
Er is een vaste kern van cursisten met ieder seizoen een wisseling van gemiddeld twee nieuwe cursisten.

Wat is je achtergrond
Naast de lessen bij ARS werk ik in een revalidatiecentrum. Creatief gezien ben ik bezig met conceptuele kunst. Ik ben met verschillende projecten bezig, waarin de Bijbel (Het Woord) de beelddrager is. Ik heb een protestantse achtergrond waar ik hoorde dat ik geen beelden mag maken. Heel zwartwit gezien is het woord goed, het beeld is slecht. Ik communiceer zowel met woord als met beeld. Ik kan veel meer nuances leggen in een beeld dan in een tekst. Ik kan me beter in beelden uiten.
Mijn opleiding heb ik genoten aan de Kunstacademie van Den Bosch, richting beeldhouwen en andere media. Daarna ben ik boetseerlessen gaan volgen omdat ik zo van techniek en ambachtelijk werken houd. Ook heb ik boetseerlessen gevolgd bij het ABC-Atelier in Utrecht. Sinds 2021 geef ik les bij ARS.

Wat doet creëren met jou
Klei is zo lekker fysiek. En driedimensionaal werken is zo fijn. Een beeld heeft voor mij geen voor- of achterkant. Ik vind het belangrijk dat het van alle kanten interessant is. In klei zijn je handelingen niet definitief, omdat je altijd weer kunt toevoegen of weghalen. Creëren geeft vreugde, en het allerleukst vind ik om dat te delen. Daar word ik enthousiast van!

Website van Kees van Grootveld

Kees van Grootveld