KiS ARS 2023 de Kunsthalte

Op de Lammermarkt, bij molen de Valk, hebben Kunst in het Singelpark (KiS) en ARS de wens om in de zomer half juni /half juli in het Cultuurkwartier weer een expositie te realiseren. Het plein verdient een leuk festival. De samenwerking in het voormalig V&D pand in 2021 smaakt naar een vervolg. Opnieuw is het doel de Leidse kunst, de Leidse kunstenaars, een podium te bieden en publiek de kans te bieden kunst te bekijken, kunstenaars te ontmoeten, en eventueel kunst te kopen. Leidse ondernemers willen wellicht opdrachten geven aan kunstenaars die bij hun onderneming passen. Kunstenaars willen misschien een idee over een onderneming ontwikkelen. Leiden manifesteert zich; Leiden, een lust voor het oog.

Op de Lammermarkt mogen tijdelijke festiviteiten plaatsvinden

In 2023, tussen 23-6 en 23-7, wordt het concept: een “Kunsthalte”. Er is een kleine collectie van wat Leiden aan kunst en kunstenaars te bieden heeft, de amuses van wat er in Leiden te vinden is. Een aantal zeecontainers van bijzondere soort vormen ons uitgangspunt.

Je kunt er een picknickdeken en een mandje met iets lekkers kopen, en op de grasvelden lunchen. Ondertussen kan je een video kijken of over kunst fantaseren, documentatie lezen over de locaties, broedplaatsen, nesten waar je heen kunt wandelen. Er is goede informatie over kunstwerken en kunstenaars. In het donker kun je chillen, video’s zien en of naar de sterren kijken.

Er komt een podium in het midden, voor een dans of een kleine voorstelling.

ARS Aemula als oudste broedplaats in de stad maakt in deze periode een expositie bij ARS thuis. Leden en ook genodigde kunstenaars maken daar een expositie over licht en donker, stil en leven. Workshops in het weekend van de Rembrandtdagen over schilderen met licht en donker. Workshops met kinderen, team-uitjes, alles is mogelijk. Door Leiden heen met een Gids? Andere broedplaatsen in de stad kunnen een aanhakend thema zoeken.

Marktplaats 10, Scheltema, De Klos, het Stadsbauhaus, EST, Roem, Troef, Kaasmarkt, ARS, Haagweg 4, Wibar, en Nieuwplaatz zijn genodigde groepen.

Mooi zou zijn als iedere broedplaats een thema pakt, uiteraard vrij maar bijvoorbeeld….

  • Klimaat, kan Molen de Valk energie opwekken?
  • Dansen, balanceren, wikken wegen
  • Leiden wil verplaatsbaar groen voor de versteende gebieden, laten wij kunstenaars ze een flinke hand helpen hoe we dat gaan doen Consuminderen, verlichten, hoe?
  • Sterren kijken
  • Het geluk ligt op straat
  • Wie maken er ‘sleutels van Leiden’?

Een erg mooie haltepaal met richting aanwijzers en een mooie kaart van Leiden om naar de broedplaatsen te wandelen gaat een en ander verbinden.

Er volgt ongetwijfeld nog veel nieuws hier over! Janine Melai
Vragen: pr@arsaemula.nl