Koen de Vries is de winnaar van de ARS-prijs 2021

Op zondag 5 september, op de zonovergoten binnenplaats van ARS werd de ARS–prijs 2021 uitgereikt, tijdens de opening van de jaarlijkse ledententoonstelling. Aanwezig waren veel leden van de vereniging en een groot aantal gasten en belangstellenden.

Voorzitter van de vereniging ARS, Conny Broeyer, stelde de juryleden voor de ARS–prijs 2021 voor: Sandrine van Noort (hoofd Kunstzaken van het LUMC en kunsthistoricus), Cecile Verburg (kunsthistoricus en docent) en Tanja Smit (beeldend kunstenaar en docent).

Deze jury is niet over een nacht ijs gegaan; uit alle tentoongestelde en zeer gevarieerde kunstwerken van de ledententoonstelling werden, na veel discussie drie kunstenaars genomineerd: Tineke Jacobs, Wilma Keizer en Koen de Vries.

Tineke Jacobs leverde twee foto’s van kastanjetakken, foto’s die net niet gelijk zijn, maar veel aan de verbeelding van de kijker overlaten. Wilma Keizer bracht met verschillende technieken, zoals stempelen, de natuur mooi in beeld.

De winnaar van de ARS–prijs 2021 werd Koen de Vries. Koen heeft een beeldje gemaakt, een portret van een jong meisje. Het portret heeft een enorme zeggingskracht en doet op de een of andere wijze misschien wel denken aan de lachende jongen van Frans Hals. Opvallend is de weergave van de half geopende mond waarin de tanden zichtbaar worden.

Koen de Vries ontving een oorkonde, een geldbedrag en een exemplaar van het beeldje dat alle prijswinnaars van ARS–prijs ontvangen en dat hijzelf nota bene voor dit doel ooit ontwierp.

De ledententoonstelling, met ook de werken van Koen de Vries en de twee andere genomineerde kunstenaars is te bezoeken tot en met 26 september, steeds op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 u tot 17.00 uur. Het adres van ARS is Pieterskerkgracht 9a in Leiden.

Koen de Vries