Marlies van Boekel

Marlies van Boekel
Marlies van Boekel

Water fascineert mij. De bijzondere weerspiegelingen die een wereld laten zien die bestaat en tegelijkertijd ook niet. Via de reflectie in water kijk je anders naar de werkelijkheid. Vormen vloeien in elkaar over, kleuren worden gebonden, het blauw van de lucht lijkt nog blauwer. De strakke lijnen van de stad worden organisch. Lichaamsvormen die onder water zitten vertekenen, vervormen, lijken op te lossen bijna en worden een met het water.

De fotografie leert mij beter kijken. Als ik zelf waarneem, dan lijkt het alsof mijn waarneming be�nvloed wordt door wat ik denk te weten, zoals dat de grachten gevuld zijn met bruin troebel water en dat daarin nooit een helderblauwe lucht gereflecteerd kan worden. Dit beeld klopt niet. Mijn camera bewijst dat.

Bij het schilderen laat ik mij inspireren door de foto’s. Ik bestudeer de vervormingen, de kleurschakeringen en composities heel nauwkeurig en maak er vervolgens een eigen beeld van.

Ik vind het interessant om de foto’s af te drukken op verschillende ondergronden zoals Lambdaprint op dibond, transparant op plexiglas en aluminium. De spanning zoeken tussen het gebruikte materiaal en het beeldresultaat is een belangrijk onderdeel van mijn manier van werken.

Marlies van Boekel