Maurice Braspenning: schilderen

Docent - Maurice Braspenning

Je les in 5 woorden
Kijken, eigen onderwerp kiezen, gezellige sfeer, doorwerken.

Moet je jong beginnen wanneer je creatief talent wilt ontwikkelen?
Jonge mensen staan vaak meer open en voelen minder beperkingen, maar dat is persoon verschillend.
In mijn les mag je iedere techniek ontdekken en wanneer men liever naar een opdracht werkt is dat ook prima. Ik probeer drempelverlagend te begeleiden en cursisten vooral plezier te hebben in wat ze maken.

Heb je talent of ervaring nodig om jouw cursussen te kunnen volgen?
Plezier is vooral belangrijk. Mijn lessen zijn niet ambitieus. Schilderen als hobby geeft plezier in het leven doordat de kijk/blik op de omgeving verandert. De begeleiding is heel positief omdat cursisten zeker in het begin soms nog drempels kunnen ervaren. En die moeten ze kwijt in de les; de motor moet gaan bewegen!

Hoe verloopt een les?
De tijd is kort en daarom nemen we geen pauze tussendoor. Cursisten mogen eerder komen om zich alvast te installeren; dan hebben we meer tijd voor de daadwerkelijke les.

Welke technieken behandel jij in je les?
In mijn lessen gebruiken we geen zwart. Want ook schaduw bestaat uit kleuren en ik wil dat cursisten dat leren zien. Leren dat dit werkt is puur genot.

Hoe motiveer je je cursisten (wanneer even de inspiratie ontbreekt)?
Men neemt een foto mee en schildert naar een voorbeeld. Vaak wordt een afbeelding gekozen die al na aan het hart ligt, dus de betrokkenheid is dan al aanwezig. Het proces is belangrijker dan het onderwerp. In mijn lessen is voldoende gelegenheid voor persoonlijke aandacht.

Leer je ook van je cursisten?
Ja het inzicht dat schilderen voor iedereen een groot plezier geeft, een intense ervaring en een lekkere dosis endorfine. Ongeacht het niveau.

Komen deelnemers aan je cursussen terug voor een volgend seizoen?
Ik geef nog niet zo lang les, maar cursisten komen terug. Soms komen ze van andere cursussen binnen ARS.

Wat is je achtergrond/opleiding?
Gerrit Rietveld Academie, Rijksacademie (dit is een vervolgacademie). Ik geef sinds 2022 les bij ARS en bij het LAK.

Wat doet creëren met jou?
Ik ben een maker die de kant van kunst is opgegaan. Creatie geeft geluk. Of het nu schilderen is of koken of het repareren van een fiets. Altijd bouwen, maken, al makend leren. Bij mij stagneert niets, omdat ik doorga totdat het lukt. Hoe ouder ik word, hoe mooier ik het vind. Het is toch een zekere high…

Website Maurice Braspenning

Maurice Braspenning