Mirèse Mudde: boetseren, beeldhouwen

Docent - Mirese Mudde

Je les in 5 woorden/begrippen
Anders leren kijken: Letten op de grote vorm/loskomen van de details, karakteristiek zien versus anatomie.

Moet je jong beginnen wanneer je creatief talent wilt ontwikkelen?
Nee, al kan het technisch wel een voorsprong betekenen. Creativiteit is iets van iedere leeftijd.

Hoe verloopt een les?
Het model wordt gedraaid zodat iedereen in de les goed de tijd krijgt om van alle kanten goed te observeren. Ik ga rond en iedere cursist krijgt naast klassikale uitleg ook minstens twee momenten per les individuele begeleiding.

Welke technieken behandel jij in je les?
Portret boetseren in klei is opbouwen van vormen en leren kijken als een beeldhouwer. Werken naar de natuur door middel van gebruik van een levend model, werken naar de waarneming. Ieder werkt aan hetzelfde model.

Leer je ook van je cursisten?
Mijn cursisten prikkelen mij door mij goed te laten nadenken over hoe ik iets uitleg. Ik moet kritisch blijven naar mezelf en me de vraag blijven stellen wat de cursist wil. De cursist in zijn of haar waarde laten is hierbij heel belangrijk.

Welk compliment krijg je wel eens van je cursisten?
Een goede uitleg, cursisten voelen zich verder gebracht, soms heeft men ineens een ‘eye opener’. Cursisten die minder ervaren zijn vinden het vaak boeiend en leerzaam om op deze wijze met een portret bezig te zijn.

Wat is je achtergrond?
Na een studie in de rechten ben ik op latere leeftijd begonnen op de academie. Tekenen naar model was altijd mijn passie, maar mijn eerste kennismaking met boetseren was echt een totaal wow-moment. In Amsterdam heb ik de Wackers Academie gevolgd. Daar stond vooral het werken naar waarneming centraal. Ik ben afgestudeerd op het portretbeeld.

Hoe omschrijf je je eigen werk?
Meest figuratief bij het portret voornamelijk. Maar bij het vrije werk ben ik abstracter en meer zoekend naar de essentie.

Wat wil je cursisten leren
Ga letterlijk op afstand staan. Kijk niet naar de details. Kijk veel meer naar wat interessant is aan een model, want dit heeft vaak met de grote vormen te maken en met verhouding en ritme.

Wat doet creëren met jou?
Het raakt me…

Website van Mirese Mudde

Mirese Mudde