Monumenten vertellen verhalen

Monumenten vertellen verhalen. Ben jij benieuwd welke? Bezoek dan Open Monumentendagen op 9 en 10 september!

Levend erfgoed centraal tijdens monumentendagen

Monumenten vertellen verhalen. Ben jij benieuwd welke? Bezoek dan Open Monumentendagen Leiden op zaterdag 9 en zondag 10 september. Centraal thema dit jaar is Leven erfgoed. Je kunt 32 panden gratis bezoeken, waaronder drie musea. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Ook treden er 25 koren op in de opengestelde panden. Eind augustus vind je het aanbod op de nieuwe website www.omdleiden.nl. OMD Leiden is ook te volgen op diverse social media kanalen. Noteer deze data alvast in je agenda!

Het thema van de Monumentendagen is dit jaar ‘levend erfgoed’. Omdat ARS aan de Pieterskerkgracht 9A een nog altijd levende en ook al lang bestaande vereniging is, heeft men ARS uitgekozen als plek voor de presentatie van het programmaboekje. Op 24 augustus zal Alexander Geertsema om 17.15 het eerste exemplaar uitreiken aan wethouder Yvonne van Delft.

De kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae (“De kunst wedijvert met de natuur”, kortweg ARS) werd in 1799 opgericht. ARS kreeg in 1859 onderdak aan de Pieterskerkgracht 9, dat toen eigendom was van de schrijver Johannes Kneppelhout, bekend onder het pseudoniem Klikspaan. Het monumentale pand bevat bijzondere sporen uit verschillende eeuwen.

Het pand werd in de 16e eeuw gebouwd en was oorspronkelijk een particulier woonhuis. In het poortgebouw vinden we het oudste Leidse voorbeeld van een stucplafond, eind zeventiende eeuw gemaakt door een Italiaanse stucwerker. In het voorhuis uit 1620 bevindt zich een beschilderd cassetteplafond uit 1653. De marmerbeschildering van de balken is waarschijnlijk van een decoratieschilder. Uit dezelfde periode dateren de kastenwand op de eerste verdieping van zwart-grijs gemarmerd houtsnijwerk in Hollands Classicistische stijl en het trappenhuis in het achterhuis.

Op beide dagen worden rondleidingen verzorgd, elk half uur start een nieuwe rondleiding.

  • Op 9/9 start vanaf 13 t/m 16 uur en op 10/9 vanaf 10.30 – 16 uur

Ook zijn er proeflessen, waar belangstellenden (van minimaal 8 jaar) aan deel kunnen nemen:

  • Digitaal tekenen op 9/9 vanaf 13, 14 en 15 uur
  • Modeltekenen op 9/9 vanaf 13, 14 en 15 uur en op 10/9 vanaf 10, 11, 12, 13, en 14 uur.

Deelname aan de rondleidingen en proeflessen is gratis

Ter plekke kunnen mensen zich aanmelden om mee te doen. Zorg op tijd te zijn want het aantal mensen dat mee kan doen is beperkt.

Monumentendagen Proeflessen