Natuurlijk

Groepstentoonstelling van 18 mei t/m 2 juni 2024

Vier kunstenaars maken de NATUUR zichtbaar met diverse technieken

  • RENATA BAUER, kunsthars
  • ANNELIES BRAKKEE, klei
  • MARY GERADTS, zink
  • MARIJE MOMMERS, olieverf

De natuur is voor veel kunstenaars een inspiratiebron. Ars-leden Marije Mommers en Annelies Brakkee en gastkunstenaars Renata Bauer en Mary Geradts laten dit alle vier op een geheel eigen wijze zien in de expositie NATUURLIJK. Daarmee geeft de expositie een gevarieerde en gelaagde invulling aan Ars Aemula Naturae – De Kunst Wedijvert met de Natuur.

De expositie toont een combinatie van schilderijen en beeldend, ruimtelijk werk. Je ziet grote bloemen van zink, schilderijen met ietwat vervreemdende beelden van planten, sliertige glimmende waterplanten en golven van keramiek, zo dun, grillig en kwetsbaar dat ze ieder moment lijken te kunnen breken, en huiden van kunsthars met toevallig gevormde lijnen, randen, kleuren en patronen.

Loop er doorheen en je ziet steeds nieuwe vormen en materialen.

NATUURLIJK wordt georganiseerd door Marije Mommers en Annelies Brakkee. Marije: “Wij voelen ons verbonden met de natuur. De natuur is in deze tijd een mooi gegeven om te verbeelden en er met deze expositie aandacht aan te geven. Het is samen met Renata Bauer en Mary Geradts gelukt om dat op een spannende, afwisselende manier te doen. De werken contrasteren en vullen elkaar aan.” Annelies: “In de Hortus zie je levende natuur, in Naturalis dode natuur, bij Ars kunst natuur – soms lijkt het, soms botst het; de werken ontstaan vaak even toevallig en grillig als in de natuur.”

Programma

Opening 

Op Zaterdag 18 mei, 16.00 uur door prof. dr. Jacques van Alphen, bioloog.

Hofjesconcerten 

Zondag 19 en maandag 20 mei zijn er op de binnenplaats van ARS hofjes­con­cer­ten. Daarom is de galerie ook op maandag 20 mei geopend van 11.00-18.00 uur. De ARS galerie blijft beide dagen gratis toegankelijk.

zie: leidsehofjesconcerten.nl/programma2024

Leidse Museumnacht 

De galerie is open tijdens de Leidse Museumnacht op zaterdag 1 juni. Van 20.00 tot 1.00 uur zijn er rondleidingen, workshops modeltekenen en optredens van Suus Boon en Dansblok. ARS is dan alleen toegankelijk met tickets.

zie: museumnachtleiden.nl

Gesprek met de kunstenaars 

Zondag 2 juni om 15.00 uur.

Meer info

Renata Bauer verkent de relatie tussen het natuurlijke en het kunstmatige en verwerkt dit op meerdere manieren in haar objecten. Strakke, industriële contouren gaan over in vloeiende organische lijnen. De kleuren van natuur zoals van vegetatie en huid, grenzen aan kleuren van ‘het industriële’ en ‘het gemaakte’.

Website Renate Bauer
Renata Bauer

De vormen van Annelies Brakkee zijn aangetast, gerafeld, chaotisch, open, grillig, in beweging, stromend. There’s a crack in everything, that’s how the light gets in, om met Leonard Cohen te spreken. Annelies speelt met klei en glazuur op de grens van de materiaal­eigenschappen, waarbij ze de beweging van water in klei probeert weer te geven.

Website Annelies Brakkee
Annelies Brakkee

Mary Geradts maakt objecten van zink met de bloem in de hoofdrol, van het ontluiken, de bloei tot het verval. Dat is met haar veelheid aan vormen een eindeloze bron. Het materiaal dwingt tot een heldere uitvoering. Mary volgt daarbij een ambachtelijk proces van knippen, vormen en solderen.

Website Mary Geradts
Mary Geradts

Marije Mommers laat olieverfwerk op doek zien, gecombineerd met collage. De plantvorm inspireert haar om mee te ‘spelen’, deze te vervormen, soms richting abstract, soms meer realistisch. “Natuur­lijk willen we dat de plant overleeft. In een te droge of te natte toekomst zal de plant moeten meebewegen”. Mommers laat nu alvast enkele planten op het platte vlak hun eigen gang gaan.

Website Marije Mommers
Marije Mommers

Op dit moment

Natuurlijk

van zaterdag 18 mei t/m zondag 2 juni

vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur

Ars Aemula Naturae, Pieterskerkgracht 9a, Leiden