Remko Koopman

Remko Koopman
Remko Koopman

Remko Koopman (Leiden, 1974) is beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. Afgestudeerd in 1998 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag.

In 1987 begint Koopman in Leiden – illegaal op straat – onder de naam SCAGE typografische muurschilderingen te maken. In de jaren die volgen ontwikkelt hij een herkenbare industriële stijl die nationaal en internationaal erkenning krijgt binnen de underground graffiti scene. In 2007 wordt zijn werk opgenomen in de Amerikaanse cult-documentaire Bomb It – Streetart is Revolution.

Vanaf 2009 beheert hij zijn eigen ontwerpstudio Booyabase. Technische verbreding volgt en zijn werkterrein verschuift in die periode naar de beeldende kunst. Zijn autonome werk; schilderijen, tekeningen en muurschilderingen getuigt van zijn interesse (voor wat ooit begon bij het demonteren van apparaten, machines en elektronica) voor science fiction en nano-technologie. De voedings­bodem in zijn werk is de vermenging van visuele elementen uit de industriële architectuur, fragmenten van machines en pompen, de gloed uit de staal industrie, maar ook bunkerbouw en het chemisch laboratorium vormen bronnen van inspiratie.

In zijn muurschilderingen wordt het ambacht van de graffiti gecombineerd met nieuwe grafische technieken in een inhoudelijk heldere beeldtaal die Koopman zelf omschrijft als ‚ „Retrofuturistisch-industrieel”. In 2013 en 2015 was zijn werk te zien in het Gemeentemuseum Den Haag tijdens de Zomer Exposities.

Remko Koopman