Remko Koopman

Remko Koopman
Remko Koopman

Remko Koopman (Leiden, 1974) is beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. Tevens auteur van kunstgeschiedenis boeken. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam staan waaronder boeken over de geschiedenis en ontwikkeling van Graffiti en Street Art in Nederland. In 1998 is hij afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK), richting Grafische- en Typografische Vormgeving. In 2018 volgt verdieping aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (HKA) met de post-HBO opleiding ‘BIK (Beroepskunstenaar In de Klas).

Geïnspireerd door de Newyorkse Hip Hop cultuur (met name het element ‘Graffiti’) begint Koopman in 1988 onder het pseudoniem ‘SCAGE’ met het maken van (illegale) typografische schilderingen op muren en bouwketen in de straten van Leiden. In de jaren die volgen ontwikkelt hij een herkenbare eigen stijl die nationaal en inter­nationaal erkenning krijgt binnen de ‘underground graffitiscene’. In 2007 wordt zijn werk opgenomen in de Amerikaanse cult-documentaire ‘Bomb It’ (Jon Reiss, Antidote Films).

Vanaf 2009 beheert Koopman zijn eenmanszaak ontwerpbureau Studio Koopman. Technische verbreding volgt en zijn werkterrein verschuift in die periode ook naar de autonome beeldende kunst.

Zijn schilderijen, tekeningen en muurschilderingen getuigt van zijn interesse voor science- fiction, industriële architectuur, nano-technologie, biologische wetenschap, het ‘residu van de mens’ en de natuur. Met deze inspiratiebronnen ontwikkelt hij een compleet eigen handschrift en beeldtaal. In zijn muurschilderingen wordt het ambacht van graffiti gecombineerd met nieuwe (grafische) schildertechnieken in een heldere beeldtaal die Koopman zelf duidt als ‘Post-industrieel- organisch’. Naar aanleiding van de beperkingen opgelegd door een ernstig ongeluk in zijn atelier begint Koopman ook met het tekenen en illustreren van ‘comics’ wat uiteindelijk leidt tot de publicatie ‘Door De Dubbele Deur’ in 2016.

Sinds oktober 2022 woont en werkt Remko Koopman op Texel waar hij zich nu gestort heeft op de fotografie en hij bezig is met het schrijven en illustreren van een kinderboek. In 2013 en 2015 was zijn werk te zien in het Gemeentemuseum Den Haag (Kunstmuseum) tijdens de Zomer Exposities. Museum De Lakenhal in Leiden heeft in mei 2023 zijn schilderij ‘Drielerium (Een Ode Aan de Vrijheid)’ aangekocht voor de museumcollectie.

Remko Koopman