Sander ten Napel: schilderen, tekenen, collages, ruimtelijk, animaties

Docent - Sander ten Napel

Moet je jong beginnen wanneer je creatief talent wilt ontwikkelen?
Hoe jonger je begint, hoe verder je komt. Iedereen heeft enige vorm van aanleg voor creativiteit. Talent is ook vaak doorzettingsvermogen en optimisme.

Moet je over talent/ervaring beschikken om aan jouw cursus deel te kunnen nemen?
Motivatie en doorzettingsvermogen ja, ervaring nee. Al betekent interesse vaak al wel dat er een aanleg aanwezig is. Plezier blijft het belangrijkst.

Hoe verloopt een les?
We werken naar een opdracht en behandelen veel kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Bij een opdracht zijn er veel vragen en aantekeningen. Zowel technisch als inhoudelijk moeten dan aspecten uit zo’n werk terugkomen. Om de zoveel lessen hebben we een moment waarbij we als klas voor de gezamenlijke werken gaan zitten om deze te bespreken. Zo leren de cursisten ook van elkaar. Graag betrek ik filosofie en kunstgeschiedenis in de lessen bij het werken naar een bestaand kunstwerk.

Welke technieken behandel jij in je les?
Tekenen en schilderen. Momenteel olieverf- en acryltechniek. Om te begrijpen wat schilderen is moet je ook kunnen tekenen. Je kunt tekenen met verf en schilderen met een potlood. De motoriek van schilderen is heel anders dan van tekenen.

Hoe motiveer je cursisten (wanneer even de inspiratie ontbreekt)?
Cursisten inspireer ik door te benadrukken wat ze wel kunnen. Dat is verschillend bij iedere cursist. Ik daag de cursist uit, geef deze een zetje. Soms door een klein stukje mee te schilderen laat ik zien en voelen. Het gaat om kleine stappen zetten. Het uiteindelijke doel is dat de cursist leert zichzelf te motiveren.

Leer je ook van je cursisten?
Jazeker, wamt wat ik als vanzelfsprekend zie, dat zien zij niet zo. Van hen leer ik beter lesgeven en ze laten me zien wat mijn eigen talenten en zwakheden zijn. De cursisten zijn een spiegel. Soms wil ik te snel vooruit, denk ik te gemakkelijk. De cursisten laten me dan een stapje terugnemen en uitvissen waarom iets even niet lukt of binnenkomt.

Komen deelnemers aan je cursussen terug voor een volgend seizoen?
Doordat het mijn streven is een veilige sfeer te waarborgen in de lessen zie ik een vaste groep ieder jaar terug.

Welk compliment krijg je wel eens van je cursisten?
Dat ik zoveel van techniek weet. Dat hebben ze op mijn site of tentoonstelling gezien. Cursisten die schilderen als uitlaatklep noemen de lessen nog weleens bevrijdend. De rustige veilige sfeer in de lessen maakt dat ze soms iets creëren dat ze niet voor mogelijk gehouden hadden.

Wat is jouw achtergrond?
KABK/ Kunstacademie Den Haag; opleiding autonoom schilderen. HKU, opleiding 1e graads docentenopleiding middelbare school en universiteit.

Wat doe je naast lesgeven?
Ik maak ontwerptekeningen en decoratieschilderwerk. Ik schrijf  gedichten, en maak muziek in een band. Ik ontwerp gezelschapsspellen. Daarnaast wandel ik regelmatig met een rugzak op door de bergen en ontspan ik graag met Tai Chi.

Omschrijving van eigen werk
Verhalend, per definitie. Er zit altijd een verhaal achter het beeld. Het werk is meestal figuratief. Ik gebruik graag inkt en olieverf.

Wat wil je anderen leren?
Creativiteit en kunstzinnigheid zijn niet hetzelfde. Eenmaal gekoppeld kan er iets ontstaan dat verder gaat dan iets dat alleen maar mooi is. Kunst heeft te maken met zingeving, creativiteit met iets maken. Vrijheid in kijken en beleven. Kijk op je eigen manier. Kunstzinnigheid kan in alles zitten, het is vooral een zingevende manier van kijken. Pak de verf en doe het. Kunst kan zo bevrijdend zijn.

Website van Sander ten Napel

Sander ten Napel