Untitled

Een expositie van Janine Melai en Jan Onnekes van 5 juni – 20 juni 2021

Janine Melai is werkzaam als beeldhouwer. Haar werk is voornamelijk abstract en geeft blijk van grote betrokkenheid bij het brede scala intermenselijke relaties, de verhoudingen tussen macht en politiek en de natuur. Deze betrokkenheid vertaalt ze in ogenschijnlijk eenvoudige vormen waarmee zij een indrukwekkend en zuiver lijnenspel creëert.

Janine: “Houwend in steen vind je fossielen en andere sporen die je doen beseffen dat steen meer is dan de dode materie die je denkt te bewerken. Er zit veel wijsheid in steen. Met menskracht bouwden we er piramides en tempels mee. We dolven, kloofden, vervoerden en stapelden steen, ontzagwekkend, tijdloos en altijd geliefd”.

En wat was die liefde nu? Wat was zij?

Was zij rond? Was zij vierkant?

Was zij lang? Was zij kort?

Kan ik haar omspannen of meten? * )

Echt lang is zij, geloof ik, niet:

Maar toch weet ik niet waar zij ophoudt.

*) een door Japanners gerespecteerde wet, oud gebruik om bijzondere stenen te

omwinden met een touw of koord.

om aan te geven dat daar een mystieke heilige plek is, verblijfplaats van een Shinto

Men mag daar niet lopen maar moet een ander pad kiezen

Jan Onnekes exposeert bij ARS abstracte schilderijen.

“Dingen lopen op een bepaalde manier, en dan komt dat er geleidelijk uit”(citaat Jan Onnekes). Het vak handtekenen was niet alleen een onderdeel van zijn van zijn opleiding tot architect en stedenbouwkundige aan de Technische Hogeschool in Delft, maar handtekenen was ook het eerste waar hij zich als kunstenaar, naast deze opleiding, mee bezig hield. Hij tekende voornamelijk landschappen. Naast tekeningen kwamen daar later ook aquarellen en gouaches bij. De landschappen van Jan Onnekes werd met de jaren steeds

abstracter. Uiteindelijk waren zijn schilderijen geen landschappen meer, maar volledig abstract. Dit was het begin van een nieuwe fase in zijn carrière. Van 1999 tot 2012 was Onnekes deelnemer aan de Vrije Academie in Den Haag. Tijdens deze periode kwam Onnekes eigen stijl als abstracte kunstenaar steeds verder tot uiting. Elk schilderij werd een proces van toeval en stemming. Dit uit zich in de vorm, kleur, textuur, en structuur van zijn schilderijen.

De galerie van ARS is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Op 6 juni is er een openingswoord door de makers om 16.00 uur. Tijdens het bezoek aan de galerie zullen de dan geldende coronamaatregelen van kracht zijn.

Voorbij

Untitled

van zaterdag 5 juni t/m zondag 20 juni 2021

vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur

Ars Aemula Naturae, Pieterskerkgracht 9a, Leiden

Jan Onnekes, Janine Melai