VERHALEND

Barthel Brussee, Michel van Dam, Christiaan van Tol, Joost Wensveen
27 januari t/m 11 februari 2024

De tentoonstelling omvat foto’s, schilderijen, tekeningen en unica (boeken) van vier kunstenaars die er niet voor terugdeinzen verhalen en soms zelfs illustraties in hun verder absoluut hedendaags werk toe te staan.

Barthel Brussee vertelt luid en duidelijk over het wel en wee van de gewone mens. Hij tekent en schildert, ogenschijnlijk moeiteloos en een beetje cartoonesk, mensen in al hun soms lachwekkende pogingen om aan iets zin te geven.

Voor Michel van Dam zit het vertellen vooral in de taal van zijn tekenen en schilderen. Zijn werken zijn doorgaans klein. Klein van formaat maar overvol lijntjes, vormen, ladders, trechters en armen waartussen schepen opdoemen, of andere elementen die verhalen en vragen oproepen. Een soort doe-het-zelf-vertellingen van een soms ontroerende intimiteit.

Christiaan van Tol kan gezien worden als een missing link tussen Brussee en van Dam. Hij verbindt het plezier van het spelen met zijn onderwerpen van de een met het plezier van het vertellen van de ander. Hij laat verhalen groeien waarvan het, ook voor hemzelf, niet altijd duidelijk is waar het allemaal over gaat.

Joost Wensveen is de meester van de suspense. In verstilde ruimten poseren schijnbaar bewegingloze mensen. Maar er broeit van alles, in de details. Een scheurtje hier, een iets-zeggende houding daar en je voelt: aan de vastgelegde situatie is iets voorafgegaan, en er staat nog wat te gebeuren. De prachtig klassiek vormgegeven foto’s scheppen, ook door hun lijsten en glas, afstand terwijl ze de kijker tegelijk naar binnen willen zuigen.

Voor de vier kunstenaars geldt dat de (moderne) kunstgeschiedenis niet aan hen voorbij is gegaan. Ze weten wat hun materiaal doet, en ze voegen daar iets belangrijks aan toe: het magische dat een plat vlak kan omtoveren tot een eigen wereld en ruimte biedt aan gedachten van de beschouwer. Kortom: het is beeldende kunst als verhalenverteller.

Opening
Zondag 28 januari, 16:00 uur: Hans de Verhalenman vertelt spontaan, en speciaal voor deze tentoonstelling, een verhaal.

Zondag 4 februari
Een feestelijk halverweg van de expositie, tevens het jaarlijkse Gluren bij de Buren evenement waar ARS haar locatie ter beschikking stelt aan de band Knotenpunkt en vocaal ensemble Stella Polaris.

Zondag 11 februari
15.00 uur: De exposanten interviewen elkaar over het werk.

Voorbij

VERHALEND

van zaterdag 27 januari t/m zondag 11 februari

vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur

Ars Aemula Naturae, Pieterskerkgracht 9a, Leiden

Barthel Brussee, Christiaan van Tol, Joost Wensveen, Michel van Dam