ZELFPORTRET

Zelfportret door 25 leden van ARS, 2 t/m 17 december 2023

De vele zelfportretten van onze oud-stadsgenoot Rembrandt zijn al eeuwenlang onovertroffen. Zijn hele leven door maakte hij zelfportretten. In zijn ontwikkeling probeerde hij steeds meer de innerlijke mens te vangen en te onderzoeken wie hij zelf is. Door deze nieuwe manier van schilderen en tekenen kunnen wij nog zien en meevoelen wie Rembrandt als mens was en wat er in hem omging. In totaal maakte Rembrandt zo’n 80 zelfportretten in schilderijen, tekeningen en etsen.

Door de eeuwen heen hebben veel kunstenaars ieder op hun wijze zichzelf geportretteerd en ook in die portretten proberen wij de mens achter de kunstenaar te zien en de motieven die daar mogelijk aan ten grondslag liggen. Dit heeft ons als leden van Ars geïnspireerd zelf een tentoonstelling te organiseren met het zelfportret als onderwerp. Hoe spiegelen de kunstenaars van ARS zichzelf en hoe geven zij daar ieder op eigen wijze vorm aan in beeldend werk? Zegt het iets over hun identiteit. Voelen wij als toeschouwer dat ons ook een spiegel wordt voorgehouden. Wat leert het ons.

Opening
Zondag 3 december om 16.00 uur.
De opening geschiedt door Anne-Wil Jens, kunsthistorica, docent en bestuurslid van Ars. Zij zal in haar inleiding ingaan op de bijzondere betekenis van zelfportretten in de kunst.

Voorbij

ZELFPORTRET

van zaterdag 2 december t/m zondag 17 december 2023

vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur

Ars Aemula Naturae, Pieterskerkgracht 9a, Leiden